Mijn bruidsreportage apparatuur in 2009
Je wilt dolgraag een huwelijk fotograferen maar hebt geen idee waar te starten? Welke apparatuur heb je nou eigenlijk nodig voor deze soort fotografie? Er is zoveel te koop maar waar heb ik nou echt wat aan. Ik geef je een aantal tips welke apparatuur goed te gebruiken is voor trouwreportages.
Een van de belangrijkste dingen waar je over na moet denken is wat voor soort camera en welke objectieven. Deze zorgen ervoor dat de kwaliteit van je beeld beter wordt, maar verwacht niet dat met goede apparatuur er ook goede foto's gemaakt worden. Uiteindelijk ben je zelf degene die de creativiteit heeft om de beelden te schieten.
Camera's Wanneer je de huwelijksfotografie in wilt gaan moet je weten welke plekken je terecht kan komen. In Nederland heb je geregeld te maken met donkere locaties zoals gemeentehuizen, kerken etc. Je kunt gaan voor een pro-sumer camera maar ook voor pro camera's.
Ik werk zelf met Canon omdat ik de workflow van de apparatuur erg fijn vind en ook het resultaat van de beelden goed vind. Dit is slechts persoonlijk want er zijn genoeg mensen die zweren bij Nikon of bijvoorbeeld de nieuwkomers van Sony.
Je hebt APS-C en Full Frame camera's. Een voordeel van Full Frame is dat de sensor groter is en dat je daardoor minder ruis krijgt dan een APS-C camera. Fotograferen op 3200 ISO kan zonder problemen want is er bijna geen ruis zichtbaar terwijl dit op de APS-C duidelijker aanwezig is. Daarbij heb je ook een veel sterkere scherpte diepte. Je kunt mensen beter isoleren en daar de aandacht op leggen.
Bij Canon heb je de 1DS en 5D (mark II) welke Full Frame zijn. De Canon 1D heeft een crop factor van 1,3x. Dit is minder groot dan de APS-C camera waar je 1,6x bij hebt. Een voordeel van 1,6x kan zijn dat je met je 200mm lens dichterbij kan komen, maar nadeel is dat er meer ruis is.
TIP! Ik raad altijd aan met 2 bodies te werken! Er zijn 2 redenen daarvoor. 1. Je hebt een backup camera. 2. Je hoeft minder lenzen te wisselen. Je kunt op 1 camera de 24-70mm en op de andere de 70-200mm lens houden en daar de hele dag mee schieten.
Lenzen Voor lenzen kan ik kort zijn, probeer lichtsterke lenzen te nemen. Hoe lager het nummer hoe meer licht hij doorlaat. De f/2.8 laat bijvoorbeeld al een hele stop meer licht binnen dan een f/4.0. Voordeel van de f/2.8 is dat je een snellere sluitertijd kan gebruiken. Daarbij kun je met een f/2.8 lens ook personen nog meer isoleren (achtergrond onscherp maken).
Twee top lenzen voor bruiloften zijn de 24-70mm f/2.8 en de 70-200mm f/4.0. Van de 70-200mm heb je ook een f/2.8 lens welke meer licht door laat maar deze lens is een stuk zwaarder wat bij een lange dag vermoeiend kan zijn. De nieuwere f/4.0 heeft een betere image stabalizer waardoor het theoretisch mogelijk is om 200mm op 1/15sec te schieten. De f/4.0 lens is slechts 705 gram tegenover de f/2.8 welke 1470 grams weegt.
De 16-35mm f/2.8 lens is ook een hele mooie lens waarmee je grote groepen kunt fotograferen, maar ook locaties. Op het moment dat je een foto wilt maken van de locatie waar je je bevindt is dit een super lens. In deze lens zit geen Image Stabalizer, maar dit heeft te maken met het feit dat wanneer je groothoek gaat fotograferen je minder beweging gaat zien. IS is dus eigelijk niet nodig. Deze lens is haar scherp en er is enige vertekening zichtbaar als je op de 16mm schiet. Wanneer je mensen gaat fotograferen met deze lens probeer dan de mensen in het midden van je beeld te houden zodat je zo min mogelijk vertekening krijgt.
Een 100mm macro lens gebruik ik altijd voor een macro shot van de ringen. Daarbij gebruik ik hem ook voor portretten tijdens de fotoshoot met het bruidspaar. Het is een lens die hele scherpe beelden geeft. Wanneer je macro foto's maakt van de ringen zorg dan dat er voldoende licht in de omgeving is want zonder IS krijg je al snel bewogen foto's wanneer je je sluitertijd niet snel genoeg zet. De stelregel is 100mm lens staat gelijk aan 1/100 sec. Wanneer je op een APS-C camera schiet moet je dus 1/160e sec. schieten omdat de camera ook nog eens vergroot.
Ik ben van plan ook een 85mm f/1.8 aan te schaffen welke perfect gebruikt kan worden in de kerk. Zonder flitsen scherpe foto's maken. Een 50mm f/1.4 is ook een super lens en goed te gebruiken op de 1d of APS-C camera.
De keuze van lenzen is echt heel persoonlijk, dit is slechts een overzicht van waar ik lekker mee werk.
Flitsers Een flitser hoef je niet altijd te gebruiken, maar er zijn genoeg situaties dat je betere foto's krijgt door te flitsen. Er zijn momenten bijvoorbeeld binnen waar er niet voldoende licht is voor goede foto's, inflitsen is dan wat goed van pas kan komen. De Canon 430EX II of de 580 EX II zijn 2 goede flitsers. Ik raad altijd aan te kiezen voor een merk flitser dat hetzelfde is als van je camera. Dit omdat de fabrikant zijn flitser en camera perfect op elkaar heeft afgestemd.
Op je flitser kun je gebruik maken van een OmniBounce. Deze zorgt voor zachter licht en geeft minder harde schaduwen. Ook een LightSphere van Gary Fong is zeker een aanrader. Dit is een soort OmniBounce maar geeft nog zachter lichte. Er zijn vele video's op youtube over dit product te vinden.
Flitsen is iets dat mooi beeld kan opleveren, maar mijn tip is: probeer altijd te doseren. De flitser moet niet aanwezig zijn, maar slechts ondersteunen om het beed zo natuurlijk mogelijk te laten.
Waar moet je nog meer aan denken Geheugenkaarten: belangrijk is dat je voldoende geheugenkaarten bij je hebt. Snelle kaarten zorgen ervoor dat je lekker kan door werken. Voor elke camera zeker 2 kaartjes in je tas zodat je zeker weet voldoende bij je te hebben. Schiet altijd in RAW zodat je achteraf meer ruimte hebt om te corrigeren. Statief: Een statief kan goed werken bij grote groepen waarbij je een statieportret wilt maken. Lens schoonmaak doekjes: Zorg ervoor dat je altijd doekjes bij je hebt waarmee je je lenzen kan schoonmaken. Het kan best eens voorkomen dat iemand tegen je lens aan stoot of dat er een vinger op komt. Neem altijd speciale doekjes die geschikt zijn om lenzen schoon te maken.
Mijn tas tijdens een huwelijk
Canon 1d mark III
Canon 5d mark II
Canon 30D (inmiddels de 5d daarvoor in de plaats)
24-70mm / 2.8 IS USM L
70-200mm / F4.0 IS USM L
16-35mm / 2.8 L
100mm Macro / 2.8
Flitsers: 2 x 580 EX II
Omni Bounce wit/CTO
Gary Fong Light Sphere
Tas: Tamrac 5263, Cyber Pro Express Black
UPDATE 1: Uiteindelijk is het ook mogelijk om met een instap dslr te fotograferen en minder lichtsterke lenzen, maar om echt goed resultaat te krijgen raad ik aan om voor goede apparatuur te gaan. Ook de verschillende lenzen is een keuze die je zelf kan maken. Met 1 lens zou je de gehele dag doorkomen als het moet.