Tethering fotograferen in Lightroom
In een aantal artikels heb ik wel eens verteld dat ik gebruik maak van tethering in Lightroom. Dit is mogelijk op verschillende manieren. Vandaag probeer ik uit te leggen wat tethering is en hoe je dit kunt gebruiken in bepaalde situaties.
Tethering is niets anders als het direct kunnen bekijken op de computer wat je net geschoten hebt. Je kan de foto direct zien op je scherm zonder dat je je geheugenkaart in je computer stop om de foto's over te zetten.
Stel je voor dat je een klant in de studio hebt en direct mee wilt laten kijken naar wat je geschoten hebt zonder steeds het scherm van je camera te laten zien. Met thethering kan je dit oplossen. Ook bijvoorbeeld bij een familieshoot kan dit erg handig zijn want dan kunnen alle familieleden direct het resultaat op het scherm zien. Daarnaast is een groter scherm beter om te bepalen of een foto goed scherp is. Ook de belichting kan je beter beoordelen op een groter scherm.
Denk ook aan product fotografie op deze manier is erg handig. Je kan op de computer direct het resultaat zien en ook een foto maken (op afstand triggeren).
Als fotograaf werk ik met Lightroom 3, maar in versie 2 was er ook al een manier om dit voor elkaar te krijgen. Het voordeel van versie 3 is dat tethering ingebouwd zit en je geen extra software nodig hebt voor je camera (Lightroom ondersteunt Canon en Nikon). Maar ook software als Aperture ondersteunt tethering.
Situatie 1: draadloos
- Lightroom 2
- Canon 1d mark III
- CF kaart
- Eye-Fi SD kaart (originele/pro)
De Eye-Fi kaart is een SD kaart met WiFI ingebouwd. Super handig want er komen geen kabels meer aan te pas. Mijn Canon 1D mark III heeft zowel CF als SD ingebouwd. De CF gebruik ik voor de Hi Res beelden en de SD voor de los res beelden. Via WiFI stuur ik de los res beelden naar de computer in een speciale map. Lightroom checkt in deze map of er nieuwe beelden zijn en importeert deze automatisch.
De originele Eye-Fi werkt op de 54mbit draadloze netwerk is is dus niet al te snel. Bovendien kan je geen RAW beelden doorsturen. Wanneer je hier geen gebruik van maakt is dit een prima kaart en behoorlijk rap!
De nieuwe Eye-Fi pro kaart is 8gb, en stuurt ook RAW beelden door. Bovendie zit er het 802.1n netwerk ingebouwd die gemiddeld 100mbit snel is. Dat is lekker snel. Daarnaast zorgt de kaart er ook voor dat wanneer de SD kaart vol raakt hij de eerste beelden verwijdert die al overgezet zijn. Ik merk wel op dat deze kaart mider sterk is dan de originele Eye-Fi en RAW beelden niet super snel over stuurt.
Voordeel: Je krijgt snel beeld van alles wat je geschoten hebt, en je hebt geen vervelende kabels
Nadeel:
- Je moet een camera hebben die een SD slot heeft want Eye-Fi maakt geen CF kaarten.
- Daarbij is het doorsturen van RAW beelden niet mogelijk met de originele Eye-Fi kaart.
- RAW beelden draadloos versturen gaat met de Pro kaart niet al te snel (Mogelijk heeft dit ook met de camera body te maken die straling wat tegen houdt).
- Wanneer je dus lage resolutie beelden verstuurt moet je altijd nog de hoge resolutie beelden opnieuw importeren in Lightroom om mee te werken.
Situatie 2: Bekabeld
- Lightroom 2 en 3
- Canon 1d Mark III en Canon 5d Mark II
- USB kabel
- USB verlengkabel (met versterker)
Wanneer je in de situatie komt waar een Eye-Fi niet altijd voldoende snelheid of mogelijkheden biet kan je overstappen op bekabeld tethering schieten. Je sluit de kabel aan via de USB aansluiting op je camera. Dit kunnen alle camera's zijn maar in deze situatie gaan we even van de 1d en 5d uit. Het grote voordeel van de USB aansluiting is, is dat je RAW beelden direct in je computer krijgt en kan bewerken, dit scheelt weer wat tijd.
In de situatie Lightroom 2 kan je de camera aansluiten op je computer en gebruik maken van de EOS Utility waarmee je beelden direct naar een bepaalde map stuurt en net als met de Eye-Fi automatisch de directory scant op nieuwe beelden en importeert.
De nieuwe versie 3 van Lightroom bied vanuit het programma tethering aan en dan heb je geen Eos Utility meer nodig. Zodra je tethering start en je camera aansluit herkend Lightroom direct je camera. Lightroom ondersteunt Canon en Nikon camera's.
USB kabels kunnen niet langer zijn dan 3 meter, maar met een usb kabel + versterker kan je hem weer een stuk langer maken en ben je weer wat mobieler.
Voordeel:
- Direct RAW beelden in je computer
- beelden snel binnen
Nadeel: weer een kabel in de studio waar je over kan struikelen ;)
TIP: Wanneer je de USB kabel aansluit op een verlengkabel, doen dan een stuk tape om de stekkers heen zodat de kabels niet kunnen los schieten.
Om met Lightroom 3 thethering te werken ga je naar FILE, THERTHER CAPTURE, START THETHERED CAPTURE
Je krijgt dan dit scherm. Hier vul je alles in en zodra je op OK klikt krijg je dit scherm.
Je ziet welke camera je gebruikt en wat de instellingen zijn.
Voor meer info over hoe je Lightroom 3 instelt met Tethering kijk dan hier.