Tips voor de mooiste concert foto's

Ben je een groot muziekliefhebber en ook een gepassioneerde (hobby)fotograaf? Dan is concertfotografie misschien iets voor jou. Met deze tips en tricks kan jij zometeen een start gaan maken aan een nieuwe passie.

De juiste apparatuur

De kans is groot dat je al een moderne spiegelreflexcamera in je bezit hebt, maar heb je ook de juiste lens? Voor concertfotografie kan je zowel lenzen met vaste brandpunten als zoomlenzen gebruiken.

Hoewel je foto’s van prachtige kwaliteit kan maken met vaste brandpunten heb je ook het nadeel dat je op concerten een groot aantal lenzen mee moet nemen. Om deze reden kan je ook gaan voor een zoomlens, bij voorkeur een van 70-200mm f/2.8.

Een goedkoper alternatief is een lens van minimaal 50mm f/1.8. Als beginnende concertfotograaf is deze lens een goed startpunt.

concert fotografie vanuit het publiek

concert fotografie vanuit het publiek

Camera-instellingen

Bestandstype

Gebruik in plaats van het bestandstype JPEG het format RAW. Dit zorgt ervoor dat je veel meer aan de foto aan kan passen in de nabewerking. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk over of onder belichting en witbalans aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Super handig voor de constant veranderende belichting die je vaak ziet bij concerten.

Let op: RAW bestanden zijn groter dan JPEG bestanden. Gebruik daarom een SD kaart met minimaal 64GB. Voor de zekerheid neem ik vaak nog een extra 64GB SD mee, zo weet ik zeker dat ik genoeg ruimte heb voor alle foto’s.

Iso

De kans is groot dat je een hoge ISO moet instellen om scherpe foto’s te maken omdat het vaak erg donker is tijdens concerten. Het is gebruikelijk om een ISO van 1600 of zelfs 3200 in te stellen. Dit creëert wat ruis op je foto’s maar ze zijn tenminste wel scherp!

Witbalans

Stel je witbalans in op kunstlicht. Ondanks dat je de witbalans nog kan aanpassen in de nabewerking is het handig om deze toch niet op automatisch te zetten. Je witbalans instelling heeft namelijk effect op je histogram en deze is niet betrouwbaar als je de verkeerde instelling gebruikt.

Focus

Het is verleidelijk om je lens op automatische focus te zetten, dit kan een valkuil zijn. Stel je focuspunt zelf in, gebruik niet alleen het middelste focuspunt en zet je lens op automatische focus. Dit is vooral belangrijk omdat je een groot diafragma gebruikt, hierdoor zijn foto’s sneller uit focus. Goed scherpstellen dus!

Flits

Zet je flits liever uit tijdens een concert (tenzij het podium aangeeft dat er foto’s met flits gemaakt mogen worden). Dit kan zowel de artiesten als de concert-gasten irriteren.

concert fotografie details op het podium

concert fotografie details op het podium

Benader het podium

Dus je hebt de juiste apparatuur en alle correcte instellingen. Stap drie is het benaderen van een podium. Vaak mag je niet zomaar een zaal binnen met je fotocamera. Neem daarom van tevoren contact op met het podium over hun fotobeleid.

Soms hebben podia ook vacatures open staan voor vrijwillige of betaalde concertfotografie. Check dus regelmatig de websites van jouw favoriete podia op openstaande vacatures. Vergeet als je op gesprek wordt uitgenodigd niet een mooi portfolio mee te nemen en lees nog wat sollicitatiegesprek tips door!

keyboard speler op het podium tijdens concert fotografie

keyboard speler op het podium tijdens concert fotografie

Tijdens het concert

Je hebt geregeld dat je naar binnen mag met je camera en het concert staat op het punt om te beginnen, dan heb ik nog wat laatste tips voor het nemen van mooie foto’s.

  • Blijf in beweging, maak foto’s vanuit meerdere perspectieven, dat zorgt voor een hoop variatie in je foto’s.

  • Probeer dichtbij het podium te staan, je wil immers ook een paar foto’s zonder zichtbaar publiek maken.


Nu je deze tips hebt gelezen denk ik dat je klaar bent voor je eerste gig. Misschien kan je in de toekomst zelfs wel aan het werk als professioneel (concert)fotograaf. Maar vooral hoop ik dat je een nieuwe passie hebt gevonden!

Nora Dekker

Nora Dekker


Mijn naam is Nora Dekker en ik werk bij YoungCapital als gastblogger. Waarom gastbloggen? Omdat ik geïnteresseerd ben in ontzettend veel verschillende onderwerpen. Van fotografie tot ICT noem maar een onderwerp en de kans is groot dat ik er meer over wil leren. De kennis die ik op doe over een onderwerp breng ik ook graag over aan mijn lezers.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Zo maak je een gratis online foto portfolio

Volgende
Volgende

35 polaroid tips en tricks!