fotoreportage: Zeewier boerderij in de Noordzee

Zeewier: een duurzame bron van eiwitten en energie

Zeewier is een veelzijdig gewas dat vol zit met eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het kan gebruikt worden als voedsel, veevoer, biobrandstof, cosmetica en medicijnen. Bovendien groeit het snel in de zee, zonder land, zoet water of meststoffen nodig te hebben. Zeewier kan dus een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame en circulaire economie.

Een nieuwe zeewierboerderij bij Scheveningen

Nederland heeft een lange traditie van zeewierteelt, vooral op het Waddeneiland Texel. Daar wordt al sinds de jaren '50 zeewier gekweekt voor onderzoek en innovatie. Na een succesvolle testperiode op Texel, waarbij de kwaliteit van het zeewier hoog bleek te zijn, besloot een consortium van bedrijven en organisaties om een nieuwe zeewierboerderij op te zetten in de Noordzee, op 15 kilometer afstand van de kust van Scheveningen. De boerderij heeft een oppervlakte van 3 hectare en kan jaarlijks zo’n 30 ton zeewier produceren.

De nieuwe zeewierboerderij is een uniek project in Europa, omdat het gebruik maakt van geavanceerde technologie om het zeewier te oogsten. Royal IHC, een bedrijf gespecialiseerd in maritieme oplossingen, heeft een speciale machine ontwikkeld die het zeewier van de lange touwen kan snijden en verzamelen, zonder het te beschadigen of te vervuilen. De machine is ontworpen om te werken in verschillende weersomstandigheden en golven, en om het zeewier zo efficiënt mogelijk te transporteren naar de wal.

Een exclusieve fotoreportage en video van de eerste oogst

Ik kreeg de kans om als een van de weinige journalisten deze bijzondere gebeurtenis van dichtbij mee te maken. Samen met een aantal collega’s stapte ik op een rib boot en voer ik in regen en storm naar de boerderij, die op het eerste gezicht niet meer was dan een paar boeien in de zee. Maar onder water bevond zich een heel ecosysteem van zeewier, dat wachtte om geoogst te worden.

Eenmaal aangekomen bij de boerderij, klommen we aan boord van het schip van de kustwacht, waar we een beter zicht hadden op het oogstproces. We zagen hoe de machine van Royal IHC de lange touwen met zeewier uit het water haalde en ze in een grote bak deponeerde. Het zeewier zag er fris en groen uit, en rook naar de zee. De medewerkers van de boerderij vertelden ons dat het zeewier van een nog betere kwaliteit was dan bij Texel, en dat ze erg tevreden waren met het resultaat. De machine werkte ook goed, al moest er nog wat gesleuteld worden aan sommige onderdelen om het nog beter te laten functioneren.

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om zoveel mogelijk foto’s en video’s te maken van het oogsten van het zeewier. Ik gebruikte zowel mijn camera als mijn drone om verschillende perspectieven te krijgen. Ik wilde namelijk niet alleen een verslag doen van het oogsten, maar ook een verhaal vertellen over het belang en de potentie van zeewier voor de toekomst. Daarom maakte ik ook een combinatie van film/drone en foto, zodat ik een compleet en aantrekkelijk pakket kon aanbieden aan verschillende media.

Het filmpje over zeewier bij Hart van Nederland

Een week na de oogst kreeg ik een telefoontje van Hart van Nederland, een populair televisieprogramma dat dagelijks nieuws en achtergronden brengt. Ze hadden mijn filmpje over zeewier gezien op YouTube en waren erg onder de indruk. Ze vroegen me of ze het filmpje mochten gebruiken voor een item over zeewier, dat ze wilden uitzenden in hun avonduitzending. Ik stemde natuurlijk toe, want dit was een mooie kans om mijn werk aan een groot publiek te laten zien.

Die avond zat ik voor de televisie, samen met mijn familie en vrienden, om naar het item over zeewier te kijken. Ik was erg trots om mijn filmpje te zien, dat mooi gemonteerd was met een voice-over en interviews met experts. Het item gaf een duidelijk en positief beeld van zeewier als een duurzame bron van eiwitten en energie, en liet ook zien hoe de nieuwe zeewierboerderij bij Scheveningen daar een belangrijke rol in speelde. Ik kreeg veel complimenten van de presentatoren en de kijkers, die mijn filmpje erg informatief en inspirerend vonden.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

35 polaroid tips en tricks!

Volgende
Volgende

hoe ik deze portretfoto op locatie gemaakt heb