Profoto B1 kit review

Deze week werd de Profoto B1 bij me bezorgd. Ik had m al een tijd op het oog maar zag niet meteen het grote voordeel van deze flitsers in. Zelf werk ik met de Canon 600RT flitsers welke erg krachtig zijn en het meeste werk van mij kunnen doen. Ik merk wel soms dat als je er mee bezig bent dat als je veel flitspower vraagt de batterijen snel leeg gaan en je daardoor soms shots mist. Je kunt dit oplossen door meerdere speedlights samen te voegen tot een grotere flitser maar  ook dat kan soms onhandig zijn. Voor extra power heb ik een aantal jaar geleden de Paul C. Buff Einstein gekocht met battery pack en dan heb je ineens 640Ws tot je beschikking. Dit is een hele goede flitser die lichtsterkte kan geven van heel veel tot heel weinig en dat is makkelijk te combineren. Het enige wat me vaak tegen staat is dat je m met stroom moet voorzien of anders een losse batterij hebt hangen aan je statief. Dit is prima als je de set niet verandert maar wanneer je veel buiten bezig bent is dit niet handig. 

Sinds 2014 is er dan de Profoto B1. Een echte Profoto maar dan met een batterij. Profoto staat in het hoge segment van flitsers en wordt door de grote jongens veel gebruikt. De grote accu packs zijn bekend maar dit is een compleet nieuw verhaal. De B1 heeft 500Ws wat al behoorlijk is en daarbij een batterij waarmee je 220 flitsen op Full power kunt geven (dat doe je over het algemeen bijna niet). De flitser weegt zo'n 3kg met batterij en dat is wel een stuk zwaarder dan een speedlight maar dan heb je ook echt een beest van een product in handen. 

De Profoto B1 kit is een ideale keuze voor portretfotografen die op locatie willen werken. Deze kit bestaat uit twee krachtige flitskoppen die op een verwisselbare accu werken, waardoor je niet afhankelijk bent van een stopcontact. Je kunt tot 220 flitsen maken op vol vermogen, en de accu’s zijn snel op te laden met de meegeleverde autolader of snellader. De flitskoppen kunnen TTL aangestuurd worden met de optionele Profoto Remote AirTTL, waarmee je het vermogen en de belichting op afstand kunt regelen. Je kunt ook gebruik maken van de High Speed Sync functie, waarmee je kunt flitsen tot 1/8000 van een seconde. Zo kun je creatief omgaan met de scherptediepte en de achtergrond in je portretten.

De Profoto B1 kit is ook zeer veelzijdig in het gebruik van lichtvormers. Je kunt kiezen uit een breed assortiment van softboxen, paraplu’s, beautydishes en andere accessoires die speciaal ontworpen zijn voor de Profoto B1. Zo kun je het licht aanpassen aan je eigen stijl en de sfeer die je wilt creëren. Of je nu een zacht en natuurlijk licht wilt, of een hard en dramatisch licht, met de Profoto B1 kit kun je het allemaal bereiken.

Met de Profoto B1 kit kun je dus prachtige portretten maken op elke locatie die je maar kunt bedenken. Het is een investering die zich zeker terugbetaalt in de kwaliteit en de professionaliteit van je foto’s.

De flitsers kun je draadloos laten afvuren met normale triggers of met de Air Remote van Profoto zelf. Dit is een heel handig systeem waarmee je op afstand de sterkte van de flitsers kunt instellen. Maar wat het grootste voordeel van deze flitser is is dat hij TTL (Throught The Lens) bied voor Canon en Nikon (Sony en Olympus komen er binnenkort ook aan). Dit houd in dat de camera en flitser met elkaar communiceren en zelf bepalen hoeveel licht er nodig is voor een goed belichte foto. Dit geeft je zoveel meer vrijheid omdat je nu bezig bent met het moment en de compositie in plaats van de belichting en dat is echt een heel groot pluspunt. Je kunt dus meer foto's maken op verschillende plekken welke goed belicht zijn in dezelfde tijd!

Sinds eind december is er een nieuwe firmware uit gekomen voor de Profoto Air Remote TTL-C (en ook Nikon) en ook voor de B1 flitsers zelf (ik vind het nog steeds bizar dat er software op een flitser draait :) ). Deze nieuwe firmware heeft ervoor gezorgd onder andere dat je nu ook High Speed Sync kunt fotograferen. Dit is net datgene wat deze flitser onderscheid van de andere en is daarom zo goed in te zetten op de meest diverse plekken. High Speeds sync houdt in dat je kunt flitsen met een hele hoge sluitertijd. Je kunt dus op een zonnige dag een donkere foto maken met een goed uitgelicht model.

 

De foto van Tim hierboven is zo gemaakt met High Speed Sync. Het was een bewolkte grijze en lichte dag. Door een hoge sluitertijd te gebruiken maak je de wolken lekker donker en belicht je je model met de flitser uit. Door de hoge sluitertijd kun je ook alles mooi bevriezen zoals je goed ziet. Hij is haar en haar scherp terwijl hij in de lucht springt en hij is perfect belicht.

In de studio heb ik de B1 ook meteen even getest. Als hoofdlicht heb ik een Profoto Beauty Dish gebruikt met een reflectiescherm van onder om wat schaduw in te lichten in het gezicht. Achter de fotograaf heb ik nog een grote parabool paraplu geplaatst om wat extra invullicht te geven. Het grappige is dat de shoot compleet op TTL gemaakt is en elke foto er perfect uit ziet. Willem die de foto maakte klikte ook behoorlijk snel en stevig door en de B1 hield het heel makkelijk bij! We stonden er van te kijken wat een power deze flitser heeft en hoe constant het licht is.

Hier een test met High Speed Sync op Profoto B1. Helemaal rechts zie je de foto ZONDER te flitsen. De middelste foto is geflitst me op HSS f8 en 1/2000 sec. Dat is op zich al een mooi belichte foto en links de foto netjes bewerkt. Dit resultaat had ook met de Canon 600RT behaald kunnen worden maar dan is na 1x flitsen je batterij zo goed als leeg. Zoals je hier ziet heb ik bewust recht in de zon gefotografeerd omdat je dan echt de max uit de flitser kunt halen. Als met al een hele gave techniek om vaker te gebruiken :)

Hier het resultaat van de HSS vol in de zon.

Lijkt het jou ook gaaf om zo'n foto van jezelf te laten maken? Neem dan contact met me op en dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Interview in PF Magazine (professionele fotografie)

Volgende
Volgende

Mijn beste en slechtste aankopen voor 2014