fashion fotoshoot: thema Safari

Another Academy, een toonaangevend opleidingsinstituut voor stylisten en andere creatieve professionals, betrok me bij hun laatste fashionshoot. Shaida, een enthousiaste leerling die momenteel de stylistopleiding volgt, had de verantwoordelijkheid voor het uitwerken van het thema, dat dit keer Safari was. Haar keuze voor de Loonse Drunense Duinen als locatie bleek perfect om het gewenste Safari-thema tot leven te brengen.

Modellenfotografie

Modellenfotografie en artiestenfotografie, hoewel unieke genres op zich, vertonen opvallende gelijkenissen in hun benadering. Beide disciplines bieden fotografen de mogelijkheid om te experimenteren met creatief licht, boeiende thema's en opvallende kleding.

In modellenfotografie streven fotografen ernaar om de schoonheid, stijl en persoonlijkheid van modellen vast te leggen. Hier draait het om het benadrukken van de fysieke eigenschappen en het creëren van visuele verhalen met behulp van diverse stijlen en poses.

Aan de andere kant richt artiestenfotografie zich op het vastleggen van de essentie en creativiteit van artiesten, zoals muzikanten, dansers of performers. Het doel is om niet alleen het uiterlijk vast te leggen, maar ook de expressieve energie en emoties die kenmerkend zijn voor het artistieke werk van de persoon.

Beide genres vereisen een doordachte aanpak bij het gebruik van licht om de gewenste sfeer te creëren. Of het nu gaat om zacht natuurlijk licht voor een intiem portret in modellenfotografie of dynamisch podiumlicht voor een energieke artiestenfoto, de keuze en het beheer van licht spelen een cruciale rol in het bepalen van de sfeer van de afbeelding.

Bovendien bieden zowel modellenfotografie als artiestenfotografie een podium om te experimenteren met thema's en kleding. Het juiste thema kan de visuele impact van de foto versterken, terwijl opvallende kleding de persoonlijkheid en stijl van het onderwerp kan benadrukken.

Kortom, terwijl modellenfotografie zich concentreert op de esthetiek van modellen, legt artiestenfotografie de nadruk op de artistieke expressie van individuen in de kunstwereld. Desondanks delen ze een artistiek speelveld waar creativiteit, licht en stijl hand in hand gaan om boeiende beelden te creëren.

De fotoshoot

Voordat we naar de duinen vertrokken, ging ik langs bij visagist Magda, die bezig was met het professioneel opmaken van model Majon. Majon, een talent van het modellenbureau Dune Agency, kreeg een schitterende look in haar huis in Waalwijk.

Shaida, als attente leerling-stylist, had aan alles gedacht. Ze voorzag in een tent waarin de kleding kon worden opgehangen en waar model Majon zich kon omkleden. Deze voorzorgsmaatregel bleek bijzonder handig vanwege de motregen die ons aanvankelijk begroette.

De omgeving toonde zich als een weids en schijnbaar verlaten landschap, bezaaid met enkele dode of afgebrande bomen. Overal lag zand, waardoor het de aanblik van een woestijn aannam. Een perfecte setting voor onze fashionshoot! Elk detail draagt bij aan een succesvolle shoot, en de keuze van de locatie is daarbij van onschatbare waarde.

Bij aanvang was het behoorlijk koud, waardoor model Majon de koude temperaturen goed voelde en regelmatig met dekens en jassen moest worden verwarmd. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden voerde ze haar werk echter perfect uit, wat bijdroeg aan het slagen van de gehele fashionshoot.

Doordat er veel bewolking was hadden we zacht licht en dat is niet altijd even spannend voor op de foto. Om dit op te lossen, plaatste ik een Canon 580EX II-flitser op een statief links van het model en stelde deze in op 1/4 power. Een softbox leverde te zacht licht op, en ik wilde liever ook iets meer pit in de foto. Daardoor heb ik de softbox eigenlijk niet gebruikt omdat er onvoldoende licht uit kwam. Het licht dat er wel uit kwam was ook net iets te zacht en gaf weinig extra schaduwen. Bovendien gebruikte ik een klein diafragma waardoro de flitser op maximum vermogen had moeten werken. Zelfs met een tweede flitser bracht het weinig verbetering, dus besloot ik zonder softbox te werken.

Flitsen zonder lightmodifier betekend ook dat je hard licht hebt. De lichtbron is feitelijk heel klein net als de zon wat zorgt voor hard licht. Daarbij hoefde de flitser ook minder hard te werken voor een goede belichting. Tevens creëerde het harde licht meteen een mooi effect, alsof de zon onderging.

Om het Safari-thema te versterken, wilde ik het foto's met een warme uitstraling fotograferen. Normaal gesproken zou ik een CTO-gel gebruiken op de flitser om warm licht te maken, maar het probleem is dat anders alleen het model warm wordt gefotografeerd en de omgeving niet.

We wilde juist als resultaat het complete beeld warm gefotografeerd hebben.

In Lightroom heb ik een warm effect toegepast en in Photoshop heb ik de kleine oneffenheden weg gehaald wat je in het resultaat hieronder ziet.

Hier de serie die gebruikt wordt door de stylist.

Model: Majon Make-Up: Magda Stylist: Shaida Film: Jordie Segers

Kleding set 1 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 6 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 2 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 2 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 3 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 4 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
Kleding set 4 | Model: Majon | MUA: Magda | Stylist: Shaida
behind the scenes safari
Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Fotograferen van Maritieme Milestones: Keellaying Neptune

Volgende
Volgende

3 licht Opstellingen om Mannelijke Modellen Te Laten Schitteren